Prispejte do knižnej databázy
Pridať knihu Pridať autora

Ďalšie diela


Národné jedlá

Cesta okolo sveta za jedlom, históriou a zmyslom domova
60%
Originálny názov: National Dish (2023)
Anya von Bremzen
Viac  
Národné jedlá
V obchodoch(14 EUR)
Do mojich kníh

Všetky obaly

Chcete si knihu uložiť do niektorého knižného zoznamu?

Stačí sa prihlásiť, alebo registrovať.
Román

O čom je kniha Národné jedlá?

Vydáva sa pátrať po pravde, ktorá sa skrýva za večným klišé „sme to, čo jeme“, a to do veľkých gastronomických centier Paríža, Neapola, Tokia, Sevilly, Oaxacy a Istanbulu – so záverečnou zastávkou pri ukrajinskom boršči. V Paríži zisťuje prekvapujúci nezáujem o tradičné francúzske pot-au-feu, pričom francúzski gurmáni uprednostňujú novšie, trendovejšie medzinárodné kuchyne; v Neapole skúma skromné a nesprávne chápané začiatky pizze; v Tokiu ju prekvapí uprednostňovanie ramenu pred tradičným gohanom a konbinizácia spoločnosti; v Seville odhaľuje náboženské dôsledky jamónu a vznik tapas; v Oaxace rozpletá komplikované prelínanie domorodého a európskeho a opätovné presadenie kukurice; a nakoniec ju čaká komplikované dedičstvo multikulturalizmu v Istanbule.


Anya sa zaoberá týmito ikonickými jedlami svojím zvedavým pohľadom a nezameniteľným vtipom, keď sa rozpráva s kuchármi, remeselníkmi, vedcami, politickými aktivistami a úplne cudzími ľuďmi, pričom sa snaží pochopiť, čo predstavuje „národnú“ kultúru jedla. V knihe odhaľuje a prehodnocuje fascinujúcu úlohu, ktorú jedlo zohráva pri vytváraní kultúrneho dedičstva – s tým, ako sa mení politická a sociálna identita národa, mení sa aj jeho chuť. (Založil/a: Elena Melichová)
(Zobraziť viac   )
V obchodoch(14 EUR)
Do mojich kníh

Štatistiky

Vydanie

 
Kniha (1)
Vydavateľstvo (rok): Premedia Group - 2023
ISBN: 978-80-8242-190-6
Strán: 313

Komentáre

NemmamSlov
60% 60% 60% 60% 60%
17. 3. 2025
Pravdupovediac, očakával som trochu iný obsah. Autorka predstavuje rôzne národné jedlá, niektoré pomaly upadajúce do zabudnutia, iné zas celosvetovo známe, ako napríklad ramen či pizza.

Kniha sa venuje známym kuchyniam Francúzska, Španielska, Talianska, Turecka, Mexika a Japonska. Možno som mal začať prvou knihou, pretože táto mi príliš nesadla. Pôsobila skôr ako kulinársky cestopis. Prekvapilo ma, že francúzska kuchyňa sa sústreďuje prevažne na vývary a iné tradičné jedlá sú spomenuté len okrajovo, hoci Francúzsko ich má podľa môjho názoru až, až. Zmeny v kuchyniach v 20. a 21. storočí sú prirodzenou súčasťou vývoja národov a globalizácia prispieva k šíreniu rôznych chutí a ich prelínaniu. Od knihy som očakával hlbšie historické súvislosti. Najzaujímavejšie pre mňa boli kapitoly o talianskej a japonskej kuchyni, ktoré mám rád a rád som sa o nich dozvedel niečo nové.

Je to jedna zo slabších kníh v edícii Civilizácia.

Prihlásenie

alebo
Cez Facebook
Cez Google
Stratené heslo?