Národné jedlá
Cesta okolo sveta za jedlom, históriou a zmyslom domova
Originálny názov: National Dish
(2023)
Anya von Bremzen 
Všetky obaly
O čom je kniha Národné jedlá?
Vydáva sa pátrať po pravde, ktorá sa skrýva za večným klišé „sme to, čo jeme“, a to do veľkých gastronomických centier Paríža, Neapola, Tokia, Sevilly, Oaxacy a Istanbulu – so záverečnou zastávkou pri ukrajinskom boršči. V Paríži zisťuje prekvapujúci nezáujem o tradičné francúzske pot-au-feu, pričom francúzski gurmáni uprednostňujú novšie, trendovejšie medzinárodné kuchyne; v Neapole skúma skromné a nesprávne chápané začiatky pizze; v Tokiu ju prekvapí uprednostňovanie ramenu pred tradičným gohanom a konbinizácia spoločnosti; v Seville odhaľuje náboženské dôsledky jamónu a vznik tapas; v Oaxace rozpletá komplikované prelínanie domorodého a európskeho a opätovné presadenie kukurice; a nakoniec ju čaká komplikované dedičstvo multikulturalizmu v Istanbule.Anya sa zaoberá týmito ikonickými jedlami svojím zvedavým pohľadom a nezameniteľným vtipom, keď sa rozpráva s kuchármi, remeselníkmi, vedcami, politickými aktivistami a úplne cudzími ľuďmi, pričom sa snaží pochopiť, čo predstavuje „národnú“ kultúru jedla. V knihe odhaľuje a prehodnocuje fascinujúcu úlohu, ktorú jedlo zohráva pri vytváraní kultúrneho dedičstva – s tým, ako sa mení politická a sociálna identita národa, mení sa aj jeho chuť. (Založil/a: Elena Melichová)
(Zobraziť viac
)

Kniha sa venuje známym kuchyniam Francúzska, Španielska, Talianska, Turecka, Mexika a Japonska. Možno som mal začať prvou knihou, pretože táto mi príliš nesadla. Pôsobila skôr ako kulinársky cestopis. Prekvapilo ma, že francúzska kuchyňa sa sústreďuje prevažne na vývary a iné tradičné jedlá sú spomenuté len okrajovo, hoci Francúzsko ich má podľa môjho názoru až, až. Zmeny v kuchyniach v 20. a 21. storočí sú prirodzenou súčasťou vývoja národov a globalizácia prispieva k šíreniu rôznych chutí a ich prelínaniu. Od knihy som očakával hlbšie historické súvislosti. Najzaujímavejšie pre mňa boli kapitoly o talianskej a japonskej kuchyni, ktoré mám rád a rád som sa o nich dozvedel niečo nové.
Je to jedna zo slabších kníh v edícii Civilizácia.