Národné jedlá
Cesta okolo sveta za jedlom, históriou a zmyslom domova
Originálny názov: National Dish
(2023)
Anya von Bremzen 
Všetky obaly
V obchodoch (14 EUR)
Do mojich kníh
Komentáre (1)
Podľa kvality
Kniha sa venuje známym kuchyniam Francúzska, Španielska, Talianska, Turecka, Mexika a Japonska. Možno som mal začať prvou knihou, pretože táto mi príliš nesadla. Pôsobila skôr ako kulinársky cestopis. Prekvapilo ma, že francúzska kuchyňa sa sústreďuje prevažne na vývary a iné tradičné jedlá sú spomenuté len okrajovo, hoci Francúzsko ich má podľa môjho názoru až, až. Zmeny v kuchyniach v 20. a 21. storočí sú prirodzenou súčasťou vývoja národov a globalizácia prispieva k šíreniu rôznych chutí a ich prelínaniu. Od knihy som očakával hlbšie historické súvislosti. Najzaujímavejšie pre mňa boli kapitoly o talianskej a japonskej kuchyni, ktoré mám rád a rád som sa o nich dozvedel niečo nové.
Je to jedna zo slabších kníh v edícii Civilizácia.